Miljöstaden Hammarby sjöstad

Mark att bygga på hade börjat tryta under slutet av 1980-talet. Man hade precis färdigställt Skarpnäck, men mer mark kring området kunde man inte ta i anspråk. Naturreservatet i Nacka krävde sitt utrymme och trots den massiva inflyttningen till Stockholm fick reservatet vila. Kommunalpolitikerna i Stockholmsstad började nu febrilt leta efter mark att bygga på och man fick upp ögonen för den gamla kåkstaden vid Hammarby sjö. Året var 1991 när det första spadtaget togs som kom att bli Hammarby sjöstad.

Det kom att krävas mycket arbete för att få marken sanerad. Miljögifter från otaliga företag och industrier hade under årens lopp lämnat en massiv förödelse av giftiga avfall som nu sjunkit ner i marken. För att få till en nystart för vad som skulle komma att bli miljöstaden Hammarby sjöstad fick man gräva upp och rena marken på sina gifter. Det skulle ta några år och nu är vi framme vid 1994, samma år som Stockholms kommunalpolitiker såg möjligheter i att få bli värd för OS som skulle hållas tio år senare.

Man behövde dock något som skulle få juryn på fall och vad var inte bättre än ett miljöfokus. Man kom överens om att Hammarby sjöstad, som nu fått en skidbacke, skulle bli OS-by. Skidbacken var byggd av sopor och restmaterial från bygget av Globen några år dessförinnan och mer skrot var på väg att höja backen än mer. Miljöfokus stod på agendan och man började planera för en stad med miljöanpassade hus som skulle bli dubbelt så bra ur miljösynpunkt än vad man tidigare byggt. Hammarby sjöstad skulle energieffektiviseras. Husen skulle kunna delvis kunna vara självproducerande genom solceller som man satt på taken, man skulle även använda sig av hushållsavfall för uppvärmning och naturgas som annan energikälla.

Fastigheterna skulle byggas av sten, glas, stål och trä – material som ur miljösynpunkt var de bästa materialen att använda sig av. Man satsade hårt på att Hammarby sjöstad skulle bli ett miljöexempel av världsklass och visst lyckades man. Trots det blev inte Sverige värdland, Stockholm inte värdstad och Hammarby sjöstad inte OS-by som tänkt. Istället tändes OS-facklan i Aten 2004. Men vad gör det egentligen när Sverige, Stockholm och Hammarby sjöstad blev internationellt känt för sitt miljöengagemang?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *