Persienner ger bättre inomhusklimat i Stockholm

En av anledningarna till att man ser att många hus i Stockholm har sina persienner neddragna under dagarna handlar om att man vill stänga ute andra människor och minimera deras insyn. Detta är absolut nödvändigt då hus och lägenheter byggs tätare varandra i Stockholm än i någon annan svensk stad och att en person boende där alltså – på ett annat sätt – genom sina persienner får en chans till privatliv. Detta är en av anledningarna till varför persienner i Stockholm ständigt är nere, men det finns även andra anledningar till varför detta fenomen är så pass utbrett som det ändå är. En sak som persienner gör – oavsett om de är neddragna i Stockholm eller någon annanstans i Sverige – är att skydda boendet från solen och detta är ju något som verkligen kommer väl till pass under sommarhalvåret. Oavsett om man är hemma eller inte och det är därför man ser att persienner i neddraget läge är så vanligt i Stockholm.

Genom att ha sina persienner nere medan man själv är exempelvis på jobbet gör att man kommer hem till en sval och skön lägenhet – nu talar vi alltså om sommaren och över hela Sverige och inte bara Stockholm. Persienner är alltså en absolut nödvändighet för att undvika att mötas – efter jobbet – av en lägenhet där värmen är både påträngande och påtagligt irriterande. Fungerar då persienner även under vinterhalvåret i Stockholm?

Persienner i Stockholm sparar energi

Ja, här kan man säga att det blir nästan samma effekt som den vi nämnde ovan – fast tvärtom. Har du en lägenhet i Stockholm där du under vintern har dina persienner neddragna så hjälper dessa nämligen till att hålla kvar värmen i boendet och detta sparar naturligtvis energi. Det här är alltså ett ganska enkelt sätt att komma undan att betala för mycket pengar och då nästan samtliga hus i Stockholm har persienner installerade så blir detta alltså ett bra tips som man inte tänker på.

De flesta som är på jakt efter en lägre energiräkning glömmer sådana enkla saker som att ha persienner neddragna, som att ha nyare och mer energisnåla maskiner och som att byta ut sina gamla lampor mot modernare modeller. De fokuserar istället på dyra alternativ som exempelvis en installation av bergvärme – saker som är bra men som börjar betala sig först på sikt. Drar man ner sina persienner i lägenheten i Stockholm så finns det några kronor att spara och som alla vet så handlar det om många bäckar små. Det finns alltså många anledningar till varför människor i Stockholm har sina persienner neddragna och det handlar alltså om en kombination av att ge sig själv ett privatliv, att skydda sig själv och boendet i fråga mot solen och att spara energi.

Persienner har alltså många fördelar som kanske inte tänker på till en början och den enda nackdelen med persienner är egentligen att man inte ser ut. Något som alltså verkligen talar emot att andra städer – med mindre tätbebyggelse än Stockholm – ska upptäcka de fördelar vi nämnde ovan med persienner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *