Hur sover du och barnet bäst?

Många nyblivna föräldrar beskriver den första tiden med sitt barn som magisk, lycklig och spännande. Och utmattande. För det där med att barn sover den största tiden av dygnet, det kan väl inte vara sant? I de allra flesta fall är det faktiskt det. Sömn är något individuellt och behovet kan variera från barn till barn, men riktlinjerna för ett spädbarns sömn ligger på 16 – 20 timmar. Nyfödda barn har inte någon dygnsrytm, och förstår inte tjusningen med att sova 8 timmar i sträck.  Att vakna var tredje timme och vara vaken i 10-15 minuter är normalt för barnet men förödande för den vuxnes sovschema och för kroppens återhämtning. Därför känns det som att man inte får någon sömn alls.

Som tur är kommer här lite tips på hur man som förälder kan få ihop sitt och barnets sömncykel. Som i många andra fall är din egna inställning A och O. Även nyfödda barn kan läsa av sina föräldrar, och om du alltid är tveksam eller orolig när det närmar sig kvällstid kommer barnet att ta efter din sinnesstämning, vilket leder till en orolig sömn för er båda. Sidan Vi Föräldrar uttrycker också vikten i att ha goda rutiner i artikeln Första Året. Små ändringar såsom att dämpa ljuset, dra ner på tempot och prata tystare kan få ditt barn att förstå vad som gäller och inse att det är sovdags. Att sedan se till att rummet som barnet sover i är tyst och svalt, samt att den somnar med en full mage och torr blöja är viktiga faktorer när det kommer till hur länge sömnen varar. Därför, om man sover samtidigt som sitt barn, kan det vara en bra idé att inte sova tillsammans med den, då det finns risk att ens egna nattrörelser och ljud stör barnets sömn. Det är därför viktigt att se till att barnet är tryggt och säkert när den sover, men även ger den möjlighet till att röra sig. Att investera i en spjälsäng är därför en bra idé för att ge såväl dig som ditt barn en betryggande sömn. Genom att låta barnet sova själv kan man maximera dess sovintervaller och se till att samtliga familjemedlemmar får sin behövliga nattsömn.

I övrigt är det viktigt med rutiner. Barnet bör läggas samma tid varje kväll och man ska vara uppmärksam på dess trötthetstecken. Med lugn, eget utrymme och fasta rutiner kommer sömnen att förbättras avsevärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *