Vilken typ av persienner skall du välja till din bostad?

När det kommer till persienner så delar man oftast upp dem i tre huvudkategorier.

1: Persienner som hänger utanför fönstret

2: Persienner som fästs på insidan av fönstret

3: Persienner som hängs på insidan av fönstret

Det finns både för- och nackdelar med alla de olika typer av persienner som finns och vilken lösning du väljer beror till stor del på vilken typ av fastighet det är ämnat för och faktorer som klimat och brottsdemografi.

Persienner som hänger utanför fönstret

Väljer du att ha persienner på utsidan av fönstret så har du sådana fördelar såsom skydd mot skadegörelse och extremt väder. Detta kommer sig av att materialet oftast är av aluminium och är gjort för att klara av utomhusbruk. Detta finns i princip bara i butiker  i Stockholm, för att skydda den stora glas fasaden mot skadegörelse efter stängning.

I andra städer såsom Sevilla i Spanien är det en en helt annan femma. Butiker och restauranger använder i stor grad samma skydd som i Sverige men även alla fastigheter, hyres- och bostadsrätter använder sig av persienner på utsidan av fönstret. Detta är persienner som inte kan vinklas, du kan enbart bestämma hur mycket sol du vill släppa in genom att fira upp eller ner persiennen.

Persienner som fästs på insidan av fönstret

Persienner som fästs på insidan av fönstret är standard i Stockholm i en majoritet av bostäder och villor. Det är enkelt, billigt och framförallt effektivt, du köper rutor med redan förinstallerade persienner som inte är i vägen när du skall tvätta rutorna och liknande.

Det är som sagt en smart lösning och därav kommer dess enorma popularitet och utbredning i samhället. Men det kan se lite tråkigt ut och de flesta hushåll väljer vanligen att komplettera med gardiner eller liknande för att göra det mer gemytligt i hemmet.

Den stora nackdelen med dessa är att det kan vara besvärligt att göra sig av med dessa då de fästs på insidan.

Persienner som hängs på insidan av fönstret

Det senaste som har börjat spridas i Stockholm är persienner som man hänger på insidan av fönstret, kallas även frihängande och med det så har persiennens utveckling gått från att vara ett praktiskt verktyg till att bli en del av inredningen, en del av rummet.

När du hänger upp persiennen på insidan av fönstret så gömmer du den inte längre, du framhäver den till allra högsta grad, det här ställer höga krav på design och utsmyckning av dina nya persienner.

Självfallet fyller de exakt samma standardfunktioner som alla andra persienner gör åt dig, men de ger även den extra fördelen att de inte längre är något som göms undan, något man skäms över utan nu kan det vara en del av inredningen i rummet. De kan nu framhävas och visas upp för världen – ett sätt för dig att ge uttryck för dina känslor och åsikter, du kan ha en sida som visas utåt och en annan sida som man bara ser inifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *