Att känna igen det okända

terpentin framställs av olika träslagJag är nog inte den enda som har hört talas om terpentin. Det är ett helt vanligt svenskt ord, och gemene man har nog tagit det i sin mun vid något tillfälle. Jag har åtminstone gjort det, så långt är allt klart. Jag kommer inte ihåg i vilket sammanhang, men jag vet att det har förekommit.

Vardagliga ord med okänd mening

Det är först på senare tid som jag börjat fundera över vad terpentin egentigen betyder. Jag fick nämligen den fråga, ”Vad är terpentin?”, och där stod jag som ett fån och insåg, jag har absolut ingen aning. Hur kan man inte veta det? Hur kan man känna såväl till ett ord, och inte ha den blekaste aning om vad det är. Jag vet ju om att det är en vätska och så, men vad den sedan används till, det var en helt annan fråga.

Har ni också sådana ord? Sådana som ni har använt så oerhört många gånger, ord som känns som självklara i er vokabulär, men sedan när ni har försökt förklara dem, då har det bara tagit stopp? För mig brukar det inte vara så, men terpentin var uppenbarligen just ett sådant.

En kort lektion i det svenska språket

Men nu, mina vänner, nu kan jag äntligen berätta för er vad det betyder. Terpentin används bland annat till att späda målarfärg med. Det utvinns från olika träd, vilket alltså innebär att det är en naturprodukt. Det låter ju super bra, naturprodukter är ju det vi skall sträva efter. Förutom när det kommer till just terpentin, för terpentin är hälsofarligt, och kan bland annat medverka till uppkomsten av cancer. Vilken ironi.

Aja, då har vi åtminstone lärt oss något nytt idag. Terpentin är bra för färgen, dåligt för kroppen. Kom ihåg det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *